Talaşlı İmalat Ankara

TALAŞLI İMALAT

Talaşlı imalat önceden dizaynı ve konstrüksiyonu yapılan, imalat süreci belirlenen makine elemanının, imalat sürecine uygun talaşlı imalat tezgâhlarında, belirlenmiş kesici takımlar marifetiyle kesme operasyonuna tabi tutularak şekillendirilmesini kapsayan imalat yöntemidir. talaşlı imalat, kesici takım ve/veya iş parçasının birbirlerine göre izafi hareketi ile iş parçası üzerinde, gerilim oluşturarak gerçekleştirilir.

Talaş kaldırılarak şekil verilen üretim yöntemlerdir. Tornalama, Frezeleme, planyalama, vargelleme, taşlama, honlama işlemleri bu grupta incelenir.

Talaşlı imalat; metal, plastik, ahşap gibi malzemelere üzerinden veya iç kısmından malzeme kaldırılarak şekil verme işlemidir. Talaş tipi, kullanılan kesici takım geometrisi, ilerleme ve işlenen malzemeye göre farklılıklar gösterir.

OTOMAT ÇELİĞİ NEDİR ?

Otomat çelikleri,genellikle hızlı talaş alma işleminde talaşların kırık çıkmasıyla,talaşlı imalat maliyetleri düşük çeliklerdir.Taşıdıkları kolay işlenebilirlik özelliklerinden dolayı,bu çelikler çok milli veya revolver torna tezgahlarında yapılan boyuna ve alın tornalama,diş açma ,matkapla delme,raybalama gibi talaş kaldırma işlemlerine en uygun çelikler olarak tanımlanırlar.

OTOMAT ÇELİKLERİNE UYGULANAN İŞLEMLER

Talaş kaldırma gereği duyulmayan yüzeylerin hassas ölçü toleranslarında olması gerektiğinden , otomat çelikleri daha ziyade soğuk çekilmiş olarak kullanılır.

Bu arada , yaklaşık % 0.120 kükürt ve düşük karbon ihtiva eden ve yarı otomat çeliği olarak adlandırılan çelikler , iyi bir işlenebilirlik özelliğinin yanısıra , sıcak ve soğuk dövme uygulamasında başarıyla kullanılmaktadır.

Bu arada son yıllarda muhtelif borular , yarı kaynar otomat çeliklerinin preslenmesi ve bihare ekstruzyonu ile üretilmeye başlanmıştır.Bu tür bir uygulama talaşlı imalat masraflarının azalmasını ve büyük oranda malzeme tasarrufunu da beraberinde getirmektedir.